Kawa mrożona. Zestawienie

Jak zrobić kawę mrożoną, która jest jednym z najciekawszych przysmaków jakie możemy sobie zafundować? Czy można podawać kawę mrożoną dzieciom? Jak sprawić, aby wyczuwalny był posmak kawy, ale by cały deser miał inny smak niż tradycyjna parzona czy rozpuszczalna kawa? Dobra kawa to taka, która po pierwsze zaspokaja nasze kubki smakowe, a po drugie, pobudza nas odrobinę swoją zawartością kofeiny. Są jednak też takie kawy, które kofeiny nie zawierają, albo mają tylko śladowe ilości tego składnika. To na przykład cappucino. Przepis na dobrą domową kawę mrożoną można dowolnie modyfikować, my podajemy tylko ogólny przepis. Domowa kawa mrożona nie powinna zawierać składników, które trudno nam jest dostać. Tradycyjny sposób na domową kawę, która będzie dobra i jednocześnie zdrowa, to cappucino z lodami. Jak zrobić cappucino z lodami? Przygotuj sobie ulubioną wersję tej kawy w dowolnym smaku: czekoladowym, śmietankowym, orzechowym, w zależności jaki lubisz najbardziej. Przygotuj kawę tak jak jest napisane w przepisie na etykiecie, ale z drobną modyfikacją. Jeśli na przykład jest napisane, że pięć łyżeczek proszku zalewamy szklanką gorącej wody, to dodaj tylko połowę wody, o której mówi przepis. Resztę uzupełnij śmietanką deserową, albo mlekiem, w zależności od tego jak gęsta ma być kawa. Kiedy całość przestygnie, włóż do lodówki. Kiedy kawa będzie bardzo zimna, możesz podawać ją z lodami albo na przykład z bitą śmietaną. Możesz dodawać także dowolne składniki, aby po swojemu zmodyfikować przepis: na przykład kakao, starte w proszek orzechy czy sosy karmelowe, czekoladowe, owocowe, takie jak podajemy często z lodami.

Ciekawe przepisy na Kawę mrożoną znajdziecie na przyjacielekawy

https://www.philips.pl/c-e/blog/dom/picie-kawy/przepisy/kawa-mrozona-z-ekspresu.html

Leave a Reply