Dieta chorego na cukrzycę

Cukrzyca – Dieta dla chorego

Niestety, cukrzyca obecnie to jedna z najczęściej występujących chorób, które klasyfikujemy do chorób przewlekłych. Przyczyny powstawania cukrzycy to często otyłość lub genetyczne uwarunkowania. Jaka powinna być właściwa dieta dla diabetyka?

Dieta dla cukrzyka, czyli diabetyka, pomaga nam w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Kiedy odpowiednio ją zbilansujemy, mamy znacznie większe szanse na normalne funkcjonowanie, często bez konieczności zażywania leku, jakim jest insulina. Leki przeciwcukrzycowe jak każde inne wiążą się czasem z efektami ubocznymi, ponadto niechętnie uzależniamy się, to znaczy przyjmujemy konieczność aplikowania sobie dawek leków na co dzień. Lepiej jest dokonać pewnych zmian w swojej diecie, aby osiągnąć zadowalające efekty.

Dieta chorego na cukrzycę

Co musi ograniczyć cukrzyk? Przede wszystkim, musi ograniczyć dowolność w jedzeniu posiłków. Dotyczy to nie tylko dowolności jeśli chodzi o produkty, które spożywamy i których używamy do przygotowywania posiłków, ale także dowolności w ilościach, jakie jemy. Aby nasz poziom cukru we krwi był prawidłowy, musimy jeść posiłki regularnie. Najlepiej jeśli będzie to pięć posiłków dziennie, w odstępach czasu wynoszących od trzech do czterech godzin.

Dietetyk dla cukrzyka

Pamiętajmy, że jeśli zjemy pięć posiłków kolejno po sobie, a potem nie będziemy nic już jeść, to nie będzie się liczyć. Każdy posiłek diabetyka, powinien zawierać węglowodany oraz skrobię. Produkty, jakie spożywamy, powinny posiadać niski indeks glikemiczny, aby nasza dieta cukrzycowa była skuteczna. Białko i tłuszcze w diecie diabetyka powinny być odpowiednio dobrane i ograniczone.

Jedzenie dla diabetyka

Z pewnością diabetyk powinien ograniczyć spożywanie tłuszczu, szczególnie tego, który pochodzi od zwierząt. Aby utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi, dobrze jest spożywać nienasycone kwasy tłuszczowe, które pochodzą z ryb takich jak pstrąg, szczupak, dorsz, morszczuk i łosoś norweski, oraz które pochodzą z oliwy z oliwek, oraz nasion słonecznika czy orzechów.

Warto stawiać na potrawy niskokaloryczne, co oczywiste, ponieważ dotyczy to wszystkich z nas, również osób zdrowych. Warzywa i owoce w diecie diabetyka nie stanowią problemu i możemy jeść je w zasadzie do woli. Jednak szczególnie ważne, to znaczy dobrze działające na nasz organizm będą: pomarańcze, jabłka, maliny, truskawki, marchewka, fasola, soczewica, soja czy sałata.

Zasady diety cukrzycowej

Zasady diety cukrzycowej nie są tak bardzo restrykcyjne, jak nam się często wydaje. Należy zwracać uwagę na to, czy nie jemy zbyt dużo tłuszczów, które pochodzą od zwierząt i czy jemy po prostu z głową. Jeśli przyczyną cukrzycy jest otyłość, możemy spróbować zwalczyć ją, stosując dietę niskotłuszczową, wysokobiałkową.

Wówczas jest duże prawdopodobieństwo, że masa naszego ciała w krótkim czasie spadnie. To korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego układu trawiennego. Pamiętajmy, że w diecie diabetyka należy przede wszystkim, na pierwszym miejscu brać pod uwagę zalecenia naszego lekarza, jeśli takowe w precyzyjnej formie wystosował.

Pamiętajmy także, aby nie oszukiwać samych siebie, na przykład podjadaniem między posiłkami, które ustaliliśmy sobie poprzedniego dnia. Nie należy się katować dietą w rodzaju spożywania pięciu marchewek dziennie i niczego więcej, ale należy jeść po prostu zdrowo.

Zdjęcie przez formularz PxHere

https://www.intermedialna.pl/zdrowie/jak-zadbac-o-zdrowie-dieta-i-kiedy-szkodzimy-zdrowiu.html

Zobacz jak zrobić kawę z ekspresu – mrożoną : https://praedux.pl/finansowy-raj/kawa-mrozona-zestawienie/

Leave a Reply